Untuk menu hujung minggu nih, meh kita ramai2
makan nasi lemak....cedap kan?
kat bawah nih ada resepinya....tp rasanya
semua dah pandaikan?
tp nak kasi gak resepi nih..
Bahan-bahan
1 kg beras
1 liter santan
3 helai daun pandan
3 keping hirisan halia
3 ulas bwg merah
garam secukupnya
sedikit gula jika suka
Sambal Tumis Ikan Bilis:
250 gm ikan bilis
1 senduk cili kering dikisar
3 labu bawang besar dikisar
sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar..mayang kasar
garam
gula
minyak untuk tumis
Cara Memasak
1. Masukan semua bahan dlam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
2. Pindahkan nasi kedalam kukusan berlubang dan kukuskan sehingga naik wap [30 minit]
3. Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun dan kangkung rebus.
Sambal Tumis Ikan Bilis:
1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.
2. Masukkan air asam , ikan bilis, garam, gula dan bawang besar.
3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendideh dan pekat dengan api perlahan.
4. Bila dah naik minyak baru angkat.
1 kg beras
1 liter santan
3 helai daun pandan
3 keping hirisan halia
3 ulas bwg merah
garam secukupnya
sedikit gula jika suka
Sambal Tumis Ikan Bilis:
250 gm ikan bilis
1 senduk cili kering dikisar
3 labu bawang besar dikisar
sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar..mayang kasar
garam
gula
minyak untuk tumis
Cara Memasak
1. Masukan semua bahan dlam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
2. Pindahkan nasi kedalam kukusan berlubang dan kukuskan sehingga naik wap [30 minit]
3. Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun dan kangkung rebus.
Sambal Tumis Ikan Bilis:
1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.
2. Masukkan air asam , ikan bilis, garam, gula dan bawang besar.
3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendideh dan pekat dengan api perlahan.
4. Bila dah naik minyak baru angkat.
No comments:
Post a Comment