MASAK APA YG ADA JEW KAT UMAH
ni aku masak pg tadi( 01/08/2010)...ni je yg mudah n cepat...lg pun hari nih husband ada kelas camera(photografi) dengan En Abas...so nak masak mkn tgh hari lagi,nak buat mkn untuk kelas tu lagi...kat kelas tu aku buat sandwish sardin n telur je dengan air teh panas...
NAK CEPAT PUNYA LAUK
TELUR DADAR
telur + garam + daun sup + daun bawang + bwg besar = telur dadar...
SUP BEBOLA AYAM PERISA SAYUR
BAHAN2NYA
1) bwg besar + bwg putih + halia = tumbuk biar lumat
2) ubi kentang ( potong ikut suka)
3) carrot (potong ikut hati)
4) garam
5) daun sup + daun bawang
6) sup bunjut
CARA2NYA
tumis bhn 1 bersama dgn kentang n carrot hingga wangi
2) masukkan air, sup bunjut n bebola
3) masukkan garam secukup rasa...biarkan mendidih n pastikan ubi kentang empuk,dan tutup api..
4) last sekali masukkan daun bawang n daun sup...
JEMPUT2 / CEKODOK / CUCUR PISANG (org perak)
Dah lama tak mkn cucur pisang...so smlm ada pasar mlm kat presint 2,aku beli la pisang, PISANG EMAS...tp pg tadi (31 hb Julai 2010) baru aku buatnya...saje je aku buat cam kat gambar tuh,supaya anak2 aku ada semangat nak mkn...mcm kat kedai kan..CUCUR HITAM...jemput2 pun kecik2 je aku buat,sekali masuk mulut je...
pisang emas(lenyek dulu) + tepung (agak2 je,jgn lembik sgt,jgn keras sgt) + gula
panaskan kuali n buat jemput kecik2,( nak guna tgn blh,nak guna sudu pun blh )
*kalo aku,aku suka jemput guna tgn,lagi senang n puas hati serta cepat....kalo guna sudu lambat,nanti tak bulat2...tak cantik...tp ye la,kalo guna tangan kotor la tangannya,kalo guna sudu,tangannya bersih la...tu je la kelebihannnya...
No comments:
Post a Comment