4 Petua mesti cuba Part 2...hari ni kita berkongsi 4 lagi petua...ok?
1) Kacang hijau cepat lembut
Siapa yang suka makan bubur kacang tu, kompom tersenyum bila dah jumpa petua ni kan? ok...untuk mempercepatkan kacan hijau tu kembang, terlebih dahulu rebus kacang hijau tu bersama satu sudu minyak masak. Setelah tu, baru la dibuat bubur. Cara nih jugak boleh dipraktikkan untuk masak pulut hitam....suka tak?
2) Cara buang lemak daging
Daging yang berlemak menambahkan kolestrol di dalam darah. Oleh itu, untuk mengurangkan lemak daging atau ayam, korang boleh perapkan terlebih dahulu dengan tepung gandum selama 30 minit. Dengan cara nih, korang akan dapati lemak-lemak tersebut dengan mudahnya dibuang dan korang jangan lupa pulak untuk membersihkannya sebelum proses memasak dan seterusnya...senangkan?
3) Ikan goreng lebih garing
Masa korang menggoreng ikan, tumbuk bawang merah dan serai sehingga lumat.Kemudian, korang gaulkan bersama cili kering dan asam jawa yang telah dikisar. Gaulkan dan sebatikan pada ikan korang. Korang perapkan ikan tadi selama 10 minit lebih kurang...lepas tuh, korang boleh la mengoreng ikan tu...ikan akan lebih sedap dan garing...sedap kan?
4) Air beras atasi bau petai
Memang sedap makan petai...tapi yang tak tahannya bau mulut yang tak tahan tuh...ok ni ada petua yang berguna untuk pengemar-pengemar petai...Sebelum memasak petai, korang rendam dulu dalam air beras selama 1 jam...Lepas tuh korang bersihkan macam biasa sebelum korang nak masak ataupun nak buat ulam..haaa...senang je kan? lepas nih boleh la makan petai dah...
SELAMAT MENCUBA
AYAH + MAMA + ABANG + KAKAK = 1 FAMILY
GILA AKU DENGAN NOVEL
1) SEBENARNYA..SAYA ISTERI DIA! ( sendiri )
2) TERLANJUR MENCINTAIMU ( pinjam )
3) KAMI DAH KAHWINLAH ( sendiri )
4) TEKNIK MEMIKAT SUAMI ( pinjam )
5) ADAM DAN HAWA ( on d way)
6) AKU DITAKDIRKAN UNTUKMU ( on d way )
7) KALAU DAH SAYANG ( on d way )
No comments:
Post a Comment