Kita orang melayu memang banyak petua terutamanya dari nenek moyang kita lagi soooo di sini ada 4 petua yg mesti korang @ sesiapa saja untuk cuba @ akan cuba apa petua tu? jom baca...mana la tahu, suatu hari nanti benda nih berguna jugak ....ok?
1) Mempercepatkan Pisang MASAK
Jika PISANG masih muda, cara mempercepatkan pisang masak dengan meletakkan sebiji buah epal merah bersama pisang. Bungkuskan kedua-dua buah ini bersama
2) Masakan tahan lama
Untuk memastikan masakan korang tahan lama, masukkan sekeping dua asam keping di dalam apa jua masakan korang. Korang akan rasa kelainannya n akan rasa sedappppppppppppp
3) Ikan goreng enak dan tahan lama
Korang kena cuba petua nih untuk mengenakkan ikan goreng korang.caranya...kelar dua atau tiga bahagian badan ikan di kedua-dua belah selepas dibersihkan.Gaulkan bersama garam dan kunyit serta sedikit perisa. Kemudian selitkan hirisan asam keping di bahagian badan ikan yang korang kelar tadi. Goreng sehinggan ikan tuh garing. Hasilnyaaaaaa ikan goreng tadi pasti enak dan yang penting tahan lama...
4) Marjerin enakkan nasi lemak
Nasi lemak menjadi sarapan pagi yang sangat popular di Malaysia ni, dan menjadi pilihan tidak kira bangsa dan agama. Untuk menyedapkan lagi nasi lemak, korang boleh menambahkan sesudu marjerin dan gula ke dalam santan yang telah dimasukkan hirisan halia dan bawang merah. Tapi jangan lupa, secubit garam dan masukkan dua helai daun pandan.Pasti aroma nasi lemak korang terangkat lepas nih....
SELAMAT MENCUBA...
AYAH + MAMA + ABANG + KAKAK = 1 FAMILY
GILA AKU DENGAN NOVEL
1) SEBENARNYA..SAYA ISTERI DIA! ( sendiri )
2) TERLANJUR MENCINTAIMU ( pinjam )
3) KAMI DAH KAHWINLAH ( sendiri )
4) TEKNIK MEMIKAT SUAMI ( pinjam )
5) ADAM DAN HAWA ( on d way)
6) AKU DITAKDIRKAN UNTUKMU ( on d way )
7) KALAU DAH SAYANG ( on d way )
No comments:
Post a Comment